2018-04-01

10 Tips - Så gör du ditt CV bättre

Vi lever i en värld där första intrycket blir VIKTIGARE och VIKTIGARE för varje dag som går. För bara 20 år sedan så var första intrycket det tillfälle där man mötte sin framtida arbetsgivare i person. Men saker och ting har förändrats sen dess och idag lever vi i en digitaliserad värld som hela tiden blir mer och mer avslöjande.

Även om öppenhet är väldigt bra i många sammanhang så kan det ställa till det rejält för dig som har delar av ditt liv ute på sociala medier eller bloggar i form av Instagram, Facebook, Twitter etc.

Första intrycket är inte längre det ögonblick där jag som arbetsgivare träffar dig som arbetstagare på en intervju eller läser ditt CV. Utan vi har utvecklats till ett samhälle där första intrycket är dom olika snuttarna som jag kan hitta på dig från olika ställen på nätet.

Här bildar jag en uppfattning av vem jag tror att du är innan jag träffar dig för första gången i person.  Nu kanske du tänker '' äsch, jag har inget att oroa mig över. '' Men det är en starkare faktor än vad många tror och har starkt påverka för eller emot dina chanser att få jobb.

Jag hade tidigare en kompis till mig som drev ett bolag och skulle anställa en ny person till sitt företag. Han var ute efter en person för en viktig position i hans organisation. Min vän letade efter någon med disciplinen, motivationen och en professionalitet som krävdes för att kunna hantera dom olika uppgifter som väntades.

Min vän utannonserade detta lediga jobb i stockholm på platsbanken och lät ansökningarna strömma in. Han skummade igenom dom olika ansökningarna och hittade en ung kille som verkade intressant. När min vän fick den potentiella kandidatens  CV på bordet så läste min vän igenom hans CV & Personliga brev.

Den rätt unga mannen var otroligt övertygande. Killen hade en rad olika imponerande meriter, han hade volontärarbetat som ung och praktiserat på olika stora företag där han bl.a hade hunnit vara kandidat till ett mellanchefs jobb på ett mindre företag.

Min vän var helt exalterad över den potentiella kandidaternas meriter och tänkte att trots det övertygande CV:et så är det smart och kolla upp lite ytterligare information om kandidaten. Så min vän bestämde sig för att göra lite mer research som han och många chefer gör.

När han googlade på killens för- och efternamn så fanns han med både på facebook och en rad olika bloggar med rätt dålig press. En bild min vän hittade på honom fanns på killens personliga facebooksida där han var helt naken ute på en äng, med ett ritat hakkors[a][b] på magen, en vodkaflaska i ena handen och ett påtänt fyrverkeri i rumpan.

Min vän hittade även en hel del extrema åsikter från personen om kvinnors rättigheter i samhället på kandidatens facebooksida. Ni kan säkert tänka er att detta inte är en person som dom flesta arbetsgivarna vill ha i sin organisation och så här snabbt kan det gå att vara potentiell kandidat till totalt utesluten. Min vän följde aldrig upp med kandidaten.
Du kan egentligen undvika samma öde som killen min vän undersökte och vända på detta till något positivt genom att identifiera vart det första intrycket sker och se till att tänka på hur
du möjligen uppfattas. Se din identitet på internet som ett skyltfönster till vad du har att erbjuda företag och folk omkring dig och ta det aktiva valet att sätta din bästa fot framåt.

Det finns egentligen tre frågor du bör ställa dig själv för att vända på denna sociala dynamik och det är tre frågor som dom allra bästa kandidaterna ställer sig själva innan dom lämnar in en ansökan.

Finns det något på mina olika internetprofiler som kan uppfattas som stötande eller ge ifrån dåliga intryck ( Exempelvis politiska åsikter, lättklädda foton på dig, bilder på dig i onyktert tillstånd, gamla åsikter du uttryck när du var yngre som du inte längre står för etc) Sådant dra ner det översiktliga intrycket av dig och sänker tilliten folk har för att ge dig en chans på företaget. En del kan även uppfatta dig som svår att jobba med på dessa grunder och det är inte bara din chef utan dina framtida kollegor som så småningom kommer se detta.

Finns det något i mina internetprofiler som jag redan gör i dagsläget men som jag inte har lyft fram? ( Exempelvis foton på dig när du reser runt världen, utövar något du tycker är kul, tar emot något pris, eller frivilligt hjälper andra människor) Sådant höjer din attraktivitet och visar på att du är en mångsidig och duktig person som har något att tillföra.

Vad letar min potentiella arbetsgivare efter för typ av erfarenheter eller egenskaper som jag kan framhäva i mina internetprofiler? ( Bilder eller texter där du demonstrerar att du är aktiv i någon förening som hjälper andra människor, bilder eller texter där folk berömmer något du är duktig på, eller allmänt bilder eller texter som intygar dom meriterna eller egenskaperna du har valt att nämna i ditt CV och Personliga brev. ) Här har du en möjlighet att öka din trovärdighet och styrka att det du hävdar i ditt CV inte bara är prat utan det finns underlag för det också.

Världen rör sig väldigt hastigt och rekryterarnas knep förändras och utvecklas i samma takt. Frågan är vad du kan förändra idag på din internet identitet för att lägga oddsen tillbaka på din sida igen och sätta din allra bästa fot framåt inför nästa arbetsintervju?