Besiktningsingenjör – jobb & utbildning

En besiktningsingenjör arbetar med att kontrollera verksamheter och produkter för att se till att de uppfyller säkerhets- och kvalitetskrav. De besiktigar fordon, luftfartyg och andra fartyg för att kontrollera så att de uppfyller alla säkerhetsföreskrifter. Du får här tips på jobb och utbildning samt information om lönestatistik för yrket besiktningsingenjör.

Besiktningsingenjör jobb

Om du redan är utbildad besiktningsingenjör och söker jobb kan du kika in listan nedan för de olika jobbmöjligheter som finns inom ditt yrke.

Tjänster som besiktningsingenjör på Linkedin

Om du har en profil på LinkedIn kan du hitta passande jobb som besiktningsingenjör under kategorin för lediga tjänster. Nischade branscher och yrken kan ofta komma upp på professionella medlemsforum för att rikta sig in på yrkesverksamma och seriösa personer.

Gå in linkedin.com för att hitta passande annonser för jobb som besiktningsingenjör.

Dekra – En arbetsgivare inom besiktning

Dekra är ett certifierings- och provningsföretag som arbetar med att förbättra säkerheten på arbetsplatser, i hemmiljöer och på vägarna. Här annonseras olika besiktningsingenjörstjänster då denna yrkeskategori utgör en stor del av deras verksamhet.

Besök dekra.se och läs hur två anställda besiktningsingenjörer upplever sin arbetsplats eller klicka in på lediga tjänster och se om det finns något passande för dig.

Arbeta som besiktningsingenjör på WSP

WSP är en stor aktör inom både tekniska och hållbara lösningar för energidistribuering, industri, infrastruktur, hälsa och sjukvård. De har omkring 50 000 medarbetare världen över och drygt 4000 i Sverige.

Svenska WSP arbetar inom analys, broar och vatten, miljö, projektledning, samhällsbyggnad, system och byggprojektering. Med andra ord använder de sig ofta av besiktningsmän och besiktningsingenjörer. Besök wsp.se och sök deras lediga tjänster inom besiktning.

Besiktningsingenjör utbildning

För att utbilda sig till besiktningsingenjör krävs det att du har en del förkunskaper, det är med andra ord ett specialistyrke. Förkunskaper i detta fall innefattar både teoretisk utbildning och praktisk yrkeslivserfarenhet.

Förkunskaper

Teoretiska förkunskaper

Alternativ 1: 4-årig elkraftteknisklinje på gymnasial nivå
Alternativ 2:

Gymnasieutbildning + annan efter gymnasial utbildning:

 • KY-utbildning, inriktning elkraft på 80 KY-poäng
 • YH-utbildning, inriktning elkraft på 400 YH-poäng
 • Likvärdig eftergymnasial utbildning, inriktning elkraf

Praktiska förkunskaper

Alternativ 1: 5 års mångsidig elinstallationspraktik med minst 3 år på industriella starkströmsanläggningar eller motsvarande
Alternativ 2: En kombination av elinstallationspraktik och andra erfarenheter på industriella starkströmsanläggningar, under minst 5 år, kan också utgöra tillräcklig praktiktid

* grundläggande utbildning i eltermografering är ett specifikt krav (en 1-dags utbildning).

Utbildning – Grundutbildning 1 och 2

Om du uppfyller kraven för att utbilda dig till besiktningsingenjör kommer mer information om själva utbildningen här. Den är uppdelad i två utbildningar som ges vid två olika tillfällen och du måste läsa grundutbildning 1 först. Grundutbildning 2 måste läsas innan prövotiden är slut, inom 2 år, men helst inte tidigare än 6 månader efter det första utbildningstillfället.

För tillfället är det enbart Brandskyddsföreningen som erbjuder denna utbildning så om du vill veta mer om den kan du besöka brandskyddsföreningen.se. Det är även där du ansöker om att få delta i utbildningen.

Grundutbildning 1

 • Utbildningsperiod: 5 dagar
 • Pris: 20 905 kr
 • Format: Klassrum
 • Avslutande kunskapsprov
Läs mer och anmäl dig till grundutbildning 1

Grundutbildning 2

 • Utbildningsperiod: 2 dagar
 • Pris: saknas prisuppgift
 • Format: Distans
 • Avslutande kunskapskontroll
Läs mer och anmäl dig till grundutbildning 2

Auktoriserad besiktningsingenjör

Efter att du har läst kursen för att bli besiktningsingenjör och klarat kunskapsprovet blir du auktoriserad besiktningsingenjör. Då kan du börja arbeta som det i och med att du får tillgång till systemet, som krävs för att kunna genomföra kontroller och analyser. Du har däremot en prövotid på 2 år.

Besiktningsingenjör lön

En besiktningsingenjör tjänar någonstans mellan 35 000 och 43 000 kr beroende på utbildningsgrad, arbetsgivare och erfarenhet.

Uppgifterna kommer bland annat ifrån yrkeskollen.se och allastudier.se.