Besiktningsingenjör- jobb & utbildning

En besiktningsingenjör arbetar med att kontrollera verksamheter och produkter för att se till att de uppfyller säkerhets- och kvalitetskrav. De besiktigar fordon, luftfartyg och andra fartyg för att kontrollera så att de uppfyller alla säkerhetsföreskrifter. Du får här tips på jobb och utbildning samt information om lönestatistik för yrket besiktningsingenjör.

Vad gör en besiktningsingenjör?

En besiktningsingenjör arbetar med att kontrollera både verksamheter och produkter för att se till att de uppfyller säkerhets- och kvalitetskrav. Detta gör de genom att analysera risker, besiktiga fartyg och fordon av olika slag.

Besiktningsingenjör utbildning

För att utbilda sig till besiktningsingenjör krävs det att du har en del förkunskaper, det är med andra ord ett specialistyrke. Förkunskaper i detta fall innefattar både teoretisk utbildning och praktisk yrkeslivserfarenhet.

Förkunskaper

Teoretiska förkunskaper

Alternativ 1: 4-årig elkraftteknisklinje på gymnasial nivå
Alternativ 2: Gymnasieutbildning + annan efter gymnasial utbildning:

 • KY-utbildning, inriktning elkraft på 80 KY-poäng
 • YH-utbildning, inriktning elkraft på 400 YH-poäng
 • Likvärdig eftergymnasial utbildning, inriktning elkraf

Praktiska förkunskaper

Alternativ 1: 5 års mångsidig elinstallationspraktik med minst 3 år på industriella starkströmsanläggningar eller motsvarande
Alternativ 2: En kombination av elinstallationspraktik och andra erfarenheter på industriella starkströmsanläggningar, under minst 5 år, kan också utgöra tillräcklig praktiktid

* grundläggande utbildning i eltermografering är ett specifikt krav (en 1-dags utbildning).

Utbildning – Grundutbildning 1 och 2

Om du uppfyller kraven för att utbilda dig till besiktningsingenjör kommer mer information om själva utbildningen här. Den är uppdelad i två utbildningar som ges vid två olika tillfällen och du måste läsa grundutbildning 1 först. Grundutbildning 2 måste läsas innan prövotiden är slut, inom 2 år, men helst inte tidigare än 6 månader efter det första utbildningstillfället.
* För tillfället är det enbart Brandskyddsföreningen som erbjuder denna utbildning så om du vill veta mer om den kan du besöka brandskyddsföreningen.se. Det är även där du ansöker om att få delta i utbildningen.

Grundutbildning 1

 • Utbildningsperiod: 5 dagar
 • Pris: 20 905 kr
 • Format: Klassrum
 • Avslutande kunskapsprov
Läs mer och anmäl dig till grundutbildning 1

Grundutbildning 2

 • Utbildningsperiod: 2 dagar
 • Pris: saknas prisuppgift
 • Format: Distans
 • Avslutande kunskapskontroll
Läs mer och anmäl dig till grundutbildning 2

Auktoriserad besiktningsingenjör

Efter att du har läst kursen för att bli besiktningsingenjör och klarat kunskapsprovet blir du auktoriserad besiktningsingenjör. Då kan du börja arbeta som det i och med att du får tillgång till systemet, som krävs för att kunna genomföra kontroller och analyser. Du har däremot en prövotid på 2 år.

Besiktningsingenjör lön

En besiktningsingenjör tjänar någonstans mellan 35 000 och 43 000 kr beroende på utbildningsgrad, arbetsgivare och erfarenhet.

Besiktningsingenjör lön: Ungefär 35 000 kr/mån i snitt

* uppgifterna kommer bland annat ifrån yrkeskollen.se och allastudier.se.

Besiktningsingenjör jobb

Om du redan är utbildad besiktningsingenjör och söker jobb kan du kika in listan över olika arbetsgivare och jobbportaler anpassade för dig.

Tjänster som besiktningsingenjör på Linkedin

Om du har en profil på Linkedin kan du leta efter lediga jobb som besiktningsingenjör där. Nischade branscher och professioner kan ofta vända sig till medlemsbundna forum som Linkedin. Om du går in på linkedin.com kommer du hitta utannonserade tjänster som besiktningsingenjör där. Men om du inte har en profil på Linkedin måste du skapa det först.

Dekra – En arbetsgivare inom besiktning

Dekra är ett certifierings- och provningsföretag som arbetar med att förbättra säkerheten på arbetsplatser, i hemmiljöer och på vägarna. De annonserar flitigt ut olika besiktningsingenjörstjänster, eftersom det är en stor del av deras verksamhet. Besök dekra.se och läs hur två anställda besiktningsingenjörer upplever sin arbetsplats eller klicka in på lediga tjänster och se om de har några lediga tjänster för tillfället.

Arbeta som besiktningsingenjör på WSP

WSP är en stor aktör inom tekniska och hållbara lösningar inom energidistribuering, industri, infrastruktur, hälsa och sjukvård bland annat. För tillfället har de omkring 50 000 medarbetena världen över och drygt 4000 av dessa finns i Sverige. Deras svenska bolag arbetar inom sju olika affärsområden: analyser, broar och vatten, miljö, projektledning, samhällsbyggnad, system och byggprojektering. Med andra ord använder sig de sig ofta av besiktningsmän och besiktningsingenjörer. Besök wsp.se och sök deras lediga tjänster inom besiktning, och skulle de inte ha något ledigt just nu kan du ändå skapa ett konto och kryssa i vilket affärsområde du är intresserad av.