Arbeta som bilrekondare – Så här gör du

Här kan du läsa vad det innebär att vara bilrekondare, även kallat för rekondare eller bilrekonditionerare. Du kan också läsa hur man blir bilrekondare, vad man har i lön och hur man hitta jobb som det.

Vad gör en bilrekondare?

Att vara bilrekondare handlar i stora drag om att rengöra, tvätta och polera bilar, bussar och lastbilar, både utvändigt och invändigt. Men missta inte detta för ”vanlig städning”, som bilrekondare måste du ta hänsyn till olika material och använda rätt medel och verktyg för rätt material. Tänk på bilrekond som en typ av hantverk. Avslutningsvis ställs fordonet i ordning inför försäljning. Att genomföra en rekond brukar ta ungefär sex timmar men krävs det sanering kan det handla om flera dagars arbete.

Exempel på delmoment av bilrekond

 • Avfettning
 • Polering
 • Vaxning
 • Lackförsegling
 • Motortvätt
 • Sanering – för olycksskadade bilar (ex. brand)
 • Ev. enklare reparationer – ex. laga punktering, byta glödlampor

Tecken på att bilrekondare är ett yrke för dig:

 • Bilintresserad
 • Noggrann
 • Serviceinriktad
 • Självgående

Bilrekondare jobb

Här kan du hitta arbetsgivare och bostadsportaler som annonserar ut tjänster för bilrekondare, bilrekonditionerare och rekondare.

Bilmetro

Bilmetro är en bilfirma som arbetar med helhetslösningar - med bland annat försäljning av nya och begagnade bilar, skadeverkstad, däckverkstad och bilservice. På bilmetro.se kan du hitta lediga jobb som bilrekondare med annonser som kommer med jämna mellanrum. På hemsidan kan du även läsa om hur det är att arbeta som bilrekondare under kategorin arbeta hos oss - rekondare.

Bilbolaget

Bilbolaget är en bilfirma som arbetar med att sälja begagnade och nya bilar men också reparare och underhålla bilar på sina olika verkstäder och anläggningar. Bilbolaget har 10 anläggningar runtom i Sverige och har totalt uppemot 600 anställda. Gå in på bilbolaget.se om du bor (eller kan tänka dig att bo) i mellersta eller norra Sverige. Där hittar du passande jobb som bilrekonditionerare med möjlighet att lämna in en spontanansökan.

Ditec Sverige

Ditec arbetar huvudsakligen med rekonditionering, tvättservice och olika slags behandlingar för bilen, både invändigt och utvändigt. Företaget har flest anläggningar i södra och mellersta Sverige men även i norra delen av landet. På ditec.se kan du skicka in en förfrågan om du är intresserad av att starta ett eget center och få hjälp med det mesta inom rekond.

Bilrekondare lön

En bilrekondare har en snittlön på ungefär 25 000 kr/mån, men det kan självklart variera lite beroende på omkringliggande faktorer som arbetsgivare och kompetens.

Uppgifterna kommer bland annat ifrån yrkeskollen.se och allastudier.se.

Bilrekonditionerare - utbildning

Att bli bilrekonditionerare kräver grundläggande kunskaper inom bilrekond och bilvård, vilket vanligtvis införskaffas i samband med påbörjad tjänst eller till följd av en kort och intensiv utbildning. Om du söker jobb som rekondare utan kunskap eller erfarenhet är det ofta meriterande om du har läst fordon-och transportprogram på gymnasiet.

Du måste inte vilja jobba som bilrekondare för att gå utbildningarna nedan, både privatpersoner och företag har möjlighet att läsa utbildningarna.

Bilvårdsutbildning
– AD Bilverkstad

AD Bilverkstad har en bilvårdsutbildning med upplärning och genomgång av invändig och utvändig rekonditionering men också metoder, verktyg och produkter. Utbildningen är både teoretisk och praktisk och avslutas med diplom och certifiering.

 • Tid: 2 dagar
 • Pris: 7000 kr – kostnadsfria övernattningsmöjligheter finns
Läs mer och anmäl dig till bilvårdsutbildningen

Bilvårdskurs
– Eklunds bilvård

Eklunds bilvård i Kumla erbjuder också en kort och komprimerad bilvårdsutbildning där du bland annat lär dig om biltvätt, invändig rekond, motortvätt, lackanalys och information om utrustning och produkter. För varje kurs tar de in max fyra deltagare, för att den ska hålla hög kvalitet.

 • Tid: 2 dagar
 • Pris: 4800 kr – lunch och fika ingår
Läs mer och anmäl dig till bilvårdskurs