Arbeta som bilrekondare – Så här gör du

Här kan du läsa vad det innebär att vara bilrekondare, även kallat för rekondare eller bilrekonditionerare. Du kan också läsa hur man blir bilrekondare, vad man har i lön och hur man hitta jobb som det.

Vad gör en bilrekondare?

Att vara bilrekondare handlar i stora drag om att rengöra, tvätta och polera bilar, bussar och lastbilar, både utvändigt och invändigt. Men missta inte detta för ”vanlig städning”, som bilrekondare måste du ta hänsyn till olika material och använda rätt medel och verktyg för rätt material. Tänk på bilrekond som en typ av hantverk. Avslutningsvis ställs fordonet i ordning inför försäljning. Att genomföra en rekond brukar ta ungefär sex timmar men krävs det sanering kan det handla om flera dagars arbete.

Exempel på delmoment av bilrekond

 • Avfettning
 • Polering
 • Vaxning
 • Lackförsegling
 • Motortvätt
 • Sanering – för olycksskadade bilar (ex. brand)
 • Ev. enklare reparationer – ex. laga punktering, byta glödlampor

Tecken på att bilrekondare är ett yrke för dig:

 • Bilintresserad
 • Noggrann
 • Serviceinriktad
 • Självgående

Så här blir du bilrekondare

Att bli bilrekondare kräver ingen lång utbildning men grundläggande kunskap inom bilrekond och bilvård, vilket vanligtvis införskaffas i samband med påbörjad tjänst eller till följd av en kort och intensiv utbildning. Om du söker jobb som rekondare utan kunskap eller erfarenhet är det ofta meriterande om du har läst fordon-och transportprogram på gymnasiet.

* du måste inte vilja jobba som bilrekondare för att gå utbildningarna nedan, både privatpersoner och företag får gå dem.

Bilvårdsutbildning
– AD Bilverkstad

AD Bilverkstad har en bilvårdsutbildning med upplärning och genomgång av invändig och utvändig rekonditionering men också metoder, verktyg och produkter. Utbildningen är både teoretisk och praktisk och avslutas med diplom och certifiering.

 • Tid: 2 dagar
 • Pris: 7000kr – kostnadsfria övernattningsmöjligheter finns
Läs mer och anmäl dig till bilvårdsutbildningen

Bilvårdskurs
– Eklunds bilvård

Eklunds bilvård i Kumla erbjuder också en kort och komprimerad bilvårdsutbildning där du bland annat lär dig om biltvätt, invändig rekond, motortvätt, lackanalys och information om utrustning och produkter. För varje kurs tar de in max fyra deltagare, för att den ska hålla hög kvalitet.

 • Tid: 2 dagar
 • Pris: 4800kr – lunch och fika ingår
Läs mer och anmäl dig till bilvårdskurs

Upplärning på arbetsplatsen

Sök jobb på service- eller reparationsanläggningar, biluthyrningsfirmor eller bilåterförsäljare. Det finns även företag som enbart säljer och hyr ut sina tjänster till bilfirmor, privatpersoner eller försäkringsbolag. Med andra ord kan söka jobb på någon av dessa arbetsplatser.

Se jobbannonser under nästa rubrik.

Bilrekondare lön

En bilrekondare har en snittlön på ungefär 25 000 kr/mån, men det kan självklart variera lite beroende på omkringliggande faktorer som arbetsgivare och kompetens.

Bilrekondare lön: Ungefär 25 000 kr/mån i snitt

* uppgifterna kommer bland annat ifrån yrkeskollen.se och allastudier.se.

Bilrekondare jobb

Här kan du hitta arbetsgivare och bostadsportaler som annonserar ut tjänster för bilrekondare, bilrekonditionerare och rekondare.

Bilmetro

Bilmetro är en bilfirma som arbetar med helhetslösningar i Mellansverige, de har bland annat försäljning av nya och begagnade bilar, skadeverkstad, däckverkstad och bilverkstad. Med tanke på att bilmetro är en så pass stor aktör och arbetsgivare på marknaden kan det vara värt att kika in på bilmetro.se och se om de har några lediga jobb som bilrekondare, vilket de har titt som tätt. Du kan också läsa hur det är att arbeta som bilrekondare på Bilmetro om du klickar in på arbeta hos oss och sedan rekondare.

Bilbolaget

Bilbolaget är en bilfirma som arbetar med att sälja begagnade och nya bilar men också reparare och underhålla bilar på sina olika verkstäder och anläggningar i mellersta och norra Sverige. De har 10 anläggningar runtom i Sverige och har totalt uppemot 600 anställda. Av den anledningen tipsar vi om att kika in på bilbolaget.se om du bor eller kan tänka dig att bo mellersta eller norra Sverige och vill arbeta som bilrekondare. Du kan också lämna en spontanansökan.

Ditec Sverige

Ditec arbetar huvudsakligen med rekonditionering, tvättservice och olika slags behandlingar för bilen, både invändigt och utvändigt. De har flest anläggningar ligger i södra och mellersta Sverige men det finns även center uppe i norr. Ditec annonserar inte ut lediga tjänster på sin webbplats men vill expandera och öppna upp fler center runtom i Sverige. Du kan läsa mer om detta på ditec.se och skicka in en förfrågan om du är intresserad av att starta ett center. Ditec har också ett officiellt utbildningsprogram så att du som anställd ska kunna utföra deras behandlingar på rätt sätt.