Skriva CV-mall

För att kunna söka jobb via annonser brukar du behöva skicka in personligt brev och skriva CV till arbetsgivaren. Ett CV är ett dokument där du ska samla alla dina tidigare arbetserfarenheter, utbildning och annat relevant som du tycker arbetsgivaren borde veta om dig. Du bör anpassa ditt CV efter specifik bransch. Läs vidare för bästa CV-tipsen.

Du hittar inspiration och CV-tips på Cv-mall.com. Där finns fler mallar för CV inom olika branscher då det kan skilja sig i vad som är vedertaget i ett snyggt CV. Söker du ett kreativt jobb inom design eller liknande kan du behöva lägga lite extra krut på layouten i ditt CV för att visa dina kvalitéer. I andra branscher är det viktigare att du på ett tydligt sätt räknar upp dina tidigare arbetserfarenheter och väljer ut det som är mest relevant för jobbet du söker. Det är alltså inte alltid bäst att ta med allt du tidigare gjort om det inte kan bidra med något till det nya jobbet. Nedan hittar du några exempel på CV-mall som du kan ladda ner.

De vanligaste rubrikerna

Studier & Utbildning

En lista med vilka kurser/utbildningar du har läst. Inkludera även vilken skola du har studerat på och året eller åren du avslutade dina studier beroende på om du har en eller flera examen.

Livs- & Arbetserfarenheter

Här sammanfattar du tidigare jobb och erfarenheter för tjänsten du söker. Känner du att det blir alldeles för mycket kan det vara smart att fokusera på de erfarenheter som är mest relevanta för tjänsten du söker.

Kontaktuppgifter

Här ska du inkludera namn, adress, telefonnummer och mejl. Du kan även skriva in din LinkedIn-profil samt om du har en egen webbsida. Gällande LinkedIn är det alltid bra om du har snyggat upp adressen till din LinkedIn-profil.

Sammanfattning eller USP

Vissa kallar den här biten av ditt CV för en sammanfattning där du skriver en kort text om varför just du skulle passa för tjänsten du söker. Men det kan beskrivas som en USP (Unique selling point), med andra ord var särskiljer dig från alla andra sökande.

Tips för att hitta den bästa CV-mallen

När du letar efter den bästa CV-mallen är det viktigt att fokusera på att hitta en mall som passar dig och din personlighet. CV-mallen ska speglar dig som person och agera som en förstärkt reflektion som lyfter fram din bästa egenskaper. I dag kan du hittar flera olika CV-mallar gratis online, här nedanför hittar du en sammanställning med några av de bästa sajterna för att hjälpa dig hitta den bästa CV-mallen.

  • Cv-mall.com
  • Arbetsförmedlingen.se
  • Resume.io
  • Jobbland.se
  • Unionen.se
  • Canva.com

Hur får jag ett snyggt CV?

Om du har hittat den bästa CV-mallen för dig och din personlighet och vill säkerställa att du får ett riktigt snyggt CV ska vi ge dig några råd på vägen. För att du ska få ett snyggt CV handlar det framför allt om att lyckas imponera på företaget och rekryteraren för tjänsten du söker. En enkel korrigering du kan göra är att anpassa färgerna i ditt CV så att de överensstämmer med företagets grafiska profil. Om företaget till exempel har röd och svart i sin grafiska profil så ser du till att använda de två färgerna i ditt CV och personliga brev. Men tänk fortfarande på att text ska var lätt och läsa. Du kan alltid lämna texten svart och lägga till färgade ramar om färgerna är svåra att matcha.

Tänkt också på att anpassa texten efter företaget. Vad är deras målsättning har de några ledord som du kan ta hjälp av för att formulera dig så att det överensstämmer med företagets värderingar. Små korrigeringar som dessa hjälper dig att stå ut från mängden då personerna ansvariga för rekryteringen direkt ser att du anpassat ditt CV mot dem innan de har haft chansen att läsa innehållet.

Skapa din egen mall för CV

Du kan självklart också skapa din egen mall för CV och personligt brev om du verkligen vill stå ut från mängden. Om du inte redan har en färdig idé på hur ditt CV ska se ut så kan du alltid använda ett existerande exempel som grund för att göra din egen mall för CV. För att få inspiration för din egen design kan du tänka vilka som är din främsta egenskaper och hur du bäst kan lyfta fram dem.