Barnmorska jobb

Jobb som barnmorska är viktiga, och innefattar många arbetsuppgifter inom graviditet, förlossning och sexuell hälsa. Här går vi genom vad jobb som barnmorska innebär och hur du når dit.

Vad gör en barnmorska?

En barnmorska jobbar med vård och rådgivning kring graviditet, förlossning och tiden efter förlossningen. Det kan även förekomma arbetsuppgifter kring rådgivning om preventivmedel och om abortvård, samt gynekologiska hälsokontroller. Hur mycket av varje som du sysslar med beror mycket på var du jobbar - exempelvis håller du på mödravårdscentral på med graviditetsvård, medan du på förlossningsavdelningen arbetar med själva förlossningen.

Vanliga arbetsuppgifter

  • Vård och råd kring graviditet
  • Rådgivning kring preventivmedel och abort
  • Vård vid och efter förlossning
  • Utföra gynekologiska hälsokontroller

Att jobba som barnmorska

För att kunna få jobba som barnmorska måste du till att börja med fullborda en treårig utbildning till sjuksköterska, och därefter läsa vidare till barnmorska i ett program på ett och ett halvt år, varefter du kan ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. Du kan jobba som barnmorska på en mödravårdscentral eller barnmorskemottagning, men också på förlossningskliniken eller på BB.

Lediga jobb: Barnmorska

Det finns många lediga jobb att hitta för dig som barnmorska, och så lär det även vara i framtiden. Nedan ger vi dig tips på hur du kan hitta lediga jobb som barnmorska.

Bemanning av barnmorska

Ett sätt att jobba som barnmorska är genom bemanning på ett företag som Bonliva, vilket ger dig stor valfrihet kring när och var du jobbar. Bemanning av barnmorska kan göras på deltid eller heltid, eller skapa möjligheter att hoppa in det där det behövs. Du har också lätt möjlighet till att arbeta på annan ort, då du som barnmorska inom bemanning hos Bonliva får hjälp med resa och boende.

Sök lediga jobb för barnmorskor

För dig som letar efter lediga jobb är det en bra idé att börja använda dig av Ledigajobb.se, som har kategorier för barnmorskor. På Ledigajobb.se är det lätt att hitta lediga jobb för barnmorskor, som är relevanta för just dig - särskilt i kombination med sökfunktionen för lediga jobb per ort och filtrering baserad på heltids- eller deltids-barnmorskor. Webbsidan erbjuder även möjlighet att spara intressanta annonser som du vill återvända till senare.

Barnmorska lön

En barnmorska har en lön på i genomsnitt 43 300 kronor i månaden före skatt, enligt SCB (statistik från 2021). Det främsta som kan påverka detta är åldern - en barnmorska på 25 till 34 år har en genomsnittlig lön på 38 900 kronor, medan en 65-årings genomsnittliga lön ligger på 49 100 kronor.