Psykologjobb

Psykisk ohälsa blir ett allt större problem, och därmed är psykologjobb mycket viktiga. Du kan här läsa på om vad yrket innebär och innefattar, samt hur du kan få ett psykologjobb.

Vad gör en psykolog?

Som psykolog inom vården - det vill säga en klinisk psykolog - arbetar du med mentala och psykiska problem hos människor. Detta kan handla om individer, men också grupper, som exempelvis familjer. Det finns flera olika inriktningar - bland annat kan du arbeta som psykolog för barn och unga, eller inom rättsväsendet - och därmed kan arbetsuppgifter skilja sig en del.

Vanliga arbetsuppgifter

  • Utred psykiska besvär hos patienter
  • Ge råd och stöttning
  • Tolka vittnesmål inom rättsväsendet
  • Behandla patienter med trauma
  • Ställ neuropsykiatriska diagnoser

Att jobba som psykolog

För att kunna jobba som psykolog krävs det att du har fullbordat en yrkesutbildning i psykologprogrammet på universitet, vilket tar fem år. Du måste också ha utfört ett års praktisk tjänstgöring under en psykolog - efter detta kan du ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. Du kan jobba som psykolog på många olika typer av arbetsplatser, däribland på skolor eller vårdcentraler.

Lediga jobb: Psykolog

Det finns många möjligheter till lediga jobb som psykolog, och du kan här läsa om tips på några vägar dit - både annonser för lediga jobb, och arbete som psykolog via bemanning.

Psykologkonsult hos Dedicare

Många uppskattar möjligheten att arbeta som psykologkonsult, Dedicare är ett företag som erbjuder just möjligheten att jobba som psykologkonsult via bemanning. Det kommer med fördelar som att du kan jobba där och när du vill, och där du behövs. Som psykologkonsult får du stöd av Dedicare, som hjälper dig med rådgivning samt det praktiska kring boende och resa. Du kan se en del annonser för uppdrag på deras webbsida, men behöver skicka in intresseanmälan som psykologkonsult för att hitta fler.

Psykolog inom bemanning hos Bonliva

Bonliva kan också erbjuda dig möjligheten att jobba som psykolog inom bemanning, och tar fram de uppdrag som passar dig och det sätt du vill jobba på, på de orter och tider som du är intresserad av. Du får när du arbetar som psykolog via bemanning hos Bonliva tillgång till ett arbetslag som hjälper dig med allt det praktiska. Detta innebär att du enkelt kan jobba som psykolog via bemanning över hela landet.

Lediga psykologjobb på Psykologjobb.nu

För dig som letar efter lediga psykologjobb är Psykologjobb.nu en bra plats för att se många lediga psykologjobb samlade på ett ställe. Här samlas annonser för hela Sverige, som du enkelt kan söka igenom baserat på vilken ort du vill jobba på och vilken typ av inriktning du vill jobba inom. Du har också möjlighet att spara intressanta psykologjobb, så att du lätt kan återvända till annonserna vid ett senare tillfälle för att läsa om dem eller ansöka.

Psykolog lön

Du har i genomsnitt som psykolog en lön på 42 800 kronor i månaden före skatt, enligt SCB:s statistik från 2021. Lönen är ganska lika oavsett kön, och de stora faktorer som påverkar lön för dig som psykolog är hur gammal du är samt om du har forskarutbildning eller inte.