Socionomjobb

Socionomjobb passar bra för dig som vill hjälpa människor eller grupper socialt. Samtidigt är det ett brett begrepp - så läs gärna på här om vad det innebär och hur du får ett socionomjobb.

Vad gör en socionom?

En socionom jobbar med sociala insatser, vilket kan ske på individnivå eller på större skala beroende på din position och arbetsplats. Yrket är mycket brett, och det kan bland annat handla om att arbeta som kurator, socialsekreterare, familjerådgivare eller missbruksvård. Det kan också innebära administrativt arbete och utredning av barns behov, anmälningar och framtagning av behandlingsplaner och planering av ekonomiskt bistånd.

Vanliga arbetsuppgifter

  • Utred familjer och barns situation
  • Ta fram behandlingsplaner
  • Hjälp personer i missbruk
  • Arbeta med rehabilitering
  • Kuratorsarbete i skol- och vårdmiljö

Att jobba som socionom

För att jobba som socionom krävs det först att du har gått ett högskoleförberedande gymnasieprogram, eller läst in detta på Komvux, varefter du kan läsa det tre och ett halvt år långa socionomprogrammet på högskola eller universitet. Du kan jobba som socionom på en mängd olika arbetsplatser - bland annat skola, vårdcentral, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, kriminalvården, med flera, beroende på vad du inriktar dig på.

Lediga jobb: Socionom

Det finns flera vägar till lediga jobb för dig som socionom, och du får här tips både på hur du kan hitta lediga jobb inom bemanning och jobbannonser som söker socionom.

Socionomkonsult hos Dedicare

Dedicare är ett bemanningsföretag med fokus på vårdjobb, och innebär en bra möjlighet för dig som vill prova på att jobba som socionomkonsult. Dedicare erbjuder dig som socionomkonsult att uppnå en större flexibilitet i var och när du jobbar, hur du vill växa i din karriär, och arbeta där du behövs. Du kan se vissa annonser för socionomkonsult direkt på deras webbsida, medan du för andra först måste skicka in en intresseanmälan om att bli socionomkonsult hos dem.

Bemanning av socionom hos Bonliva

Bonliva är också en bra möjlighet för dig som vill jobba som socionom via bemanning. Bonliva erbjuder dig mycket valfrihet i var i landet du vill jobba, och anpassar ditt uppdrag efter dina önskemål. Du får som socionom via bemanning hjälp av ett team som sköter det praktiska, som exempelvis resa och boende under ditt uppdrag. För att se tillgängliga tjänster som socionom via bemanning hos Bonliva börjar du med en intresseanmälan.

Lediga socionomjobb på Socionomjobb.nu

Ett sätt att hitta lediga socionomjobb är att besöka Socionomjobb.nu, som på en enda webbplats samlar annonser för lediga socionomjobb runt om i landet. Du kan filtrera dessa genom att söka efter stad eller län du vill arbeta i, samt vilken jobbtitel du är intresserad av - något som är viktigt i ett brett yrke som detta. Du kan också spara annonser för lediga socionomjobb för att ha enkel åtkomst till dem senare.

Socionom lön

En socionom som arbetar som socialsekreterare har en lön på i genomsnitt 36 800 kronor i månaden före skatt, enligt SCB:s uppgifter från 2021. Då yrket som socionom är mycket brett finns det dock variation - exempelvis finns gruppen socionomer "övriga yrken inom socialt arbete", där den genomsnittliga lönen liggare på 34 000 kronor.