Vårdjobb

Vårdjobb innefattar mängder av olika yrken inom det breda begreppet vård och omsorg. Här kan du lära dig mer om vad de innefattar, men också om hur du kan hitta lediga vårdjobb.

Olika jobb inom vården

Det finns många olika jobb inom vården och omsorgen - har du koll på vad de innebär? Här följer en genomgång av några olika jobb inom vården och hur yrket ser ut.

Läkare

Ett läkarjobb involverar bland annat att undersöka sjuka och skadade, se till att de får behandling, ställa diagnos, och att ge råd. Det är ett ansvarsfyllt arbete som kräver flera års utbildning - minst en sexårig sådan, men ytterligare fem för dig som vill arbeta som specialist.

Sjuksköterska

Med ett sjuksköterskejobb har du hand om mycket, med allt från provtagning, rådgivning och vård till administration, journalföring och medicinsk ordination. Yrket innebär mycket kontakt med patienter och anhöriga, och kräver att du har genomfört en utbildning på tre år och fått legitimation. Därefter kan du om du så vill specialisera dig genom ytterligare studier.

Undersköterska

Undersköterskejobb innebär mycket kontakt med patienter och arbete nära människor, och kan bland annat involvera medicinsk och praktisk vård, provtagning, personlig assistans, med mera. Du kan lätt nå jobbet genom en gymnasieutbildning - eller för dig som redan har slutfört gymnasiestudierna genom att läsa några terminer på Komvux.

Barnmorska

En barnmorskas jobb involverar att ta hand om vård och rådgivning i samband med graviditet, förlossning och sexuell hälsa. Detta kan till exempel handla om undersökningar under graviditetens gång och genomförande av förlossningen, men också sådant som rådgivning kring preventivmedel och abort. Yrket är en specialisering av sjuksköterskeyrket, och innebär ett och ett halvt års vidare studier.

Medicinsk sekreterare

Att jobba som medicinsk sekreterare innebär att du har hand om administration - vilket till exempel kan handla om att ta emot besökare och hantera bokningar, men också sådant som att transkribera ljudinspelningar till text. Du kan också ha hand om inköp, leveranser och post, och hantering av utskick och mottagning av remisser.

Socionom

Socionomjobb innefattar många olika typer av roller i ett brett spektrum, men kan sammanfattas som jobb kring sociala insatser, där du hjälper individer eller grupper av människor. Det kan till exempel innebära att du arbetar som kurator, familjerådgivare eller utredare, men också administrativt arbete kring planering av ekonomiskt bistånd.

Psykolog

Klinisk psykolog inom vården är ett viktigt arbete - särskilt då problem med psykisk ohälsa växer allt mer. Att jobba som psykolog är mycket brett, och innefattar många olika typer av roller och inriktningar, med allt från barn- och ungdomspsykolog till neuropsykolog och rättspsykolog. Arbetet involverar ofta tunga situationer, och det krävs både empati och trygghet.

Fysioterapeut

Att jobba som fysioterapeut – även känt under den äldre benämningen sjukgymnast – innebär att du arbetar med att hjälpa människor som har skador, sjukdomar eller funktionshinder. Du gör detta genom att ta fram och hjälpa dem genomföra fysiska och gymnastiska övningar anpassade för dem. Arbetet brukar också involvera rådgivning kring kost, sömn och hälsa.

Lediga jobb inom vården

Det finns många lediga jobb inom vården, och mycket goda möjligheter till anställning. Vägen dit kan dock se olika ut, och du kan därför här läsa om olika sätt att hitta lediga jobb inom vården.

Vårdjobb hos Dedicare

Dedicare är ett bemanningsföretag som är särskilt fokuserat på just vårdjobb, och innebär en bra möjlighet att kunna flexibelt anpassa när och var du arbetar. När du arbetar med vårdjobb hos Dedicare får du också praktisk hjälp kring boende och resa, och därmed kan du jobba där du behövs eller där du vill runt om i landet. Du kan se några av deras vårdjobb på webbsidan, men behöver skicka intresseanmälan för att nå allt.

Vårdbemanning hos Bonliva

Bonliva är också ett bra alternativ för dig som vill jobba via vårdbemanning. Hos Bonliva börjar du med att skicka in en intresseanmälan, så matchar de dig mot lämpliga uppdrag baserat på din erfarenhet samt hur och var du vill jobba - det finns möjligheter till vårdbemanning över hela Sverige. Du får också här hjälp i form av en kontakt att diskutera ditt vårdjobb med, och kan få praktiska saker som boende ordnat åt dig.

Sök lediga vårdjobb på Ledigajobb.se

Det finns en mängd lediga vårdjobb på arbetsmarknaden, och ett bra sätt att hitta dem är att använda dig av Ledigajobb.se, där annonser för lediga vårdjobb (och många andra yrken) samlas på ett enda ställe. Du kan enkelt söka och filtrera på olika vårdjobb beroende på var du vill jobba och vilken typ av jobb inom vården som du letar efter, och kan spara intressanta annonser för lediga vårdjobb som du vill titta på igen vid ett senare tillfälle.